Вітаю Вас Гість | RSS
Середа
24.04.2024, 06:27
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 34

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2021 » Травень » 3 » З Міжнародним днем кольору!
14:55
З Міжнародним днем кольору!

Міжнародний день кольору (International Color Day) відзначається щорічно 21 березня з ініціативи Португальської асоціації кольору. Започатковано його було в 2009 році.

Колір - один з найбільш суперечливих феноменів, тому що кожна людина сприймає його суб'єктивно. Один і той же колір (тобто випромінювання з однаковою довжиною хвилі) двоє людей можуть охарактеризувати зовсім по-різному. Крім того, свої особливості сприйняття кольорів є у різних культур.

У 2008 президент Португальської асоціації кольору звернувся до Міжнародної асоціації кольору з пропозицією відзначати свято, присвячене кольорам. У 2009 році міжнародний день кольору був офіційно затверджений членами асоціації, що представляють більш ніж 30 країн світу.

Вибір дати свята став приводом для тривалих дебатів. Зрештою віддали перевагу ідеї Леонарда Оберашером з Австрії: 21 березня - це дата весняного рівнодення, коли день майже рівний ночі. Це символізує рівновагу світла і темряви, що знайшло відображення в багатьох культурах. А колір - це ж сприйняття людським оком світлових променів.

Кольори … Вони оточують нас всюди. Ми приймаємо їх як щось буденне і само собою зрозуміле, ніколи не замислюючись, чи впливають вони на нас, на наше сприйняття світу, на нашу підсвідомість і настрій. Часто саме колір стає визначальним фактором при виборі способу життя, кар’єри, при прийнятті будь-яких рішень чи дій.

Цікаві факти:

1. Виявляється колір створює наш мозок, опрацьовуючи світлові сигнали, котрі надходять із зовнішнього простору. Без цього наш світ монохромний і нагадує кадри із відомого фільму «Матриця».

2. Вчені виявили, що за сприйняття червоного кольору відповідає Х- хромосома. Через це жінки набагато краще за чоловіків розрізняють відтінки червоного. Нагадаємо, що жінки мають дві Х – хромосоми, а у чоловіків вона одна.

3. Найкращий колір для автомобіля — сріблястий. Згідно із статистикою автомобілі сріблястого кольору рідше потрапляють в аварії. Це пов’язане з тим, що їх краще видно на дорозі під час сутінків.

4. Відчуваєте агресію і тривогу? Оточіть себе речами рожевого кольору. Рожевий володіє властивістю заспокоювати нерви.

5. Згідно результатів опитування, проведеному у сімнадцяти країнах світу, синій виявився улюбленим кольором сорока відсотків жителів. Білий колір подобається найменше.

6. Деякі люди хворіють на хромофобію. Це захворювання викликає у людини панічний страх при спогляданні яскраво - розфарбованих або певного відтінку предметів. На щастя, це захворювання легко лікується різними методами психотерапії.

7. Смак їжі залежить від кольору посуду. Тому, наприклад, гарячий шоколад смачніше всього пити із помаранчевих філіжанок, а кава більше смакуватиме — із коричневих. До такого висновку прийшли іспанські вчені в результаті експерименту над 57 добровольцями.

8. Кольоровий круг, зображений ще Ньютоном, чітко показує які відтінки отримуються при змішуванні основних кольорів. До основних кольорів відносяться жовтий, червоний і синій. Оранжевий, зелений і фіолетовий являються вторинними кольорами і утворюються при змішуванні основних кольорів. Допоміжні – відтінки, утворюються при змішуванні основних та вторинних кольорів. Кольоровий круг допомагає зрозуміти які кольори найбільш гармонійно поєднуються між собою.

9. В 2001 році вчені, вивчивши близько 200 тисяч галактик, вивели середній галактичний колір. Він отримав назву «космічна кава з молоком». Згідно з дослідженнями астрономів наш Всесвіт носить бежево-біле забарвлення.

10. Два кольори, навколо яких ніяк не затихнуть суперечки – це чорний та білий. Вважати їх кольорами чи ні? Вчені вважають, що білий — це змішування всіх кольорів, а чорний — відсутність кольорів взагалі. На думку художників білий — це відсутність кольору, а чорний — це колір.

«Веселкова лічилка»

В лузі дощик із квіток

Кольоровий сплів вінок.

У долину, аж до річки,

Простяглись барвисті стрічки.

Ось червона, перша стрічка, —

Колір стиглої сунички.

Друга — наче мандаринки,

Що оранжеві в них спинки.

Третя — жовта, наче сонце

Зазирає у віконце.

А четверта — то зелена,

Як листок берізки, клена.

П’ять — блакитна, барвінкова,

Наче квіточка святкова.

Шоста — синя, як ті сливи,

Що дощі вмивали й зливи.

Сьома — вкрили ліс та балки

Фіолетові фіалки.

Із семи стрічок веселих

Утворилася веселка,

І щоб знати кольори,

Ти лічилку повтори.

ХАХАХА

Чула, що у стильної жінки туфлі і машина повинні бути одного кольору! Купила собі жовті чоботи, щоб до маршрутки підходили

ХАХАХА

- Тату, тату, подивися, як я тебе намалювала!

- Добре, доцю, молодець, тільки, чому у мене помаранчеве волосся?

- Ну, немає у мене олівця ЛИСОГО кольору))) !.

ХАХАХА

Іспит у вузі. Входить викладач:

- Питання на 5 - як мене звуть? Мовчання.

- Питання на 4 - що здаємо? Мовчання.

- Питання на 3 - якого кольору підручник?

Голос із задньої парти:

- У, валить гад.

Переглядів: 151 | Додав: Lesder | Теги: Міжнародний день кольору | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт


Пошук

Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту
  • МОН України
  • Черкаський ОІПОПП
  • Інтернет-клуб Палітра
  • Черкаський ВО
  • Слово вчителя
  • Черкаський районний БДЮТ
  • Черкаський районний СЮТ
  • Руськополянська ЗОШ №2
  • Черкаський художній музей
  • Карпенко Ірина

  • Copyright Леся Деркач © 2024